Old Deep'n
Old Deep'n

Diepenheim heeft een boeiende en vaak spraakmakende negen eeuwen oude lokale geschiedenis. Op 8 oktober 1994 werd de Historisch Vereniging Old Deep’n opgericht. De belangrijkste doelstelling is het doen van onderzoek naar en het verzamelen van gegevens betreffende de geschiedenis en de cultuurhistorie van Diepenheim. Deze doelstelling is notarieel vastgelegd in de statuten van de vereniging.

Toegankelijkheid

Aanvankelijk werden de bijeenkomsten gehouden op de deel van het voormalige landbouwmuseum "Erve Niehof" aan de Nijhofweg. In 1995 kon de vereniging de Bleekzaal in het Cultureel Centrum aan de Hagen huren. Tot mei 2014 was dat de werkruimte voor de leden waar o.a. de elektronische beeldbank werd gevuld met foto’s en met indexen van krantenknipsels en waar historisch documentatiemateriaal in kasten werd gearchiveerd.


De Maalderij

Maar dankzij het project Kunstwerk Diepenheim kreeg de vereniging de kans om een eigen ruimte in te richten in de Maalderij, dat deel uitmaakt van het nieuwe Cultuurcentrum Herberg de Pol. Alle documentatiemateriaal wordt nu op een overzichtelijke en toegankelijke manier gepresenteerd. Er is ruimte voor een grote voorraad bibliotheekboeken over de geschiedenis van Twente en uiteraard over het Stedeke Diepenheim. Er kan gewerkt worden aan een zestal tafels met vaste computers en laptops.
Steeds meer bezoekers weten de weg naar de vereniging te vinden voor informatie over het heden en verleden van Diepenheim. Met de realisatie van het project “Kunstwerk Diepenheim” en het daarin geplande documentatiecentrum is een wens in vervulling gegaan!

De vereniging

Old Deep’n heeft ruim 275 leden en donateurs. Het lidmaatschap bedraagt €  18,00 per jaar voor het eerste gezinslid en €  9,00 voor elk volgend lid. Donateurs dragen minimaal €  10,00 per jaar bij.

Nieuwe leden en donateurs zijn van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen hierover contact opnemen via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Binnen de vereniging zijn diverse werkgroepen actief.

Evenementencommissie

Deze commissie ondersteunt het bestuur in het organiseren en voorbereiden van regelmatig terugkerende activiteiten. Dit betreft één maal per jaar een uitstapje met historische aspecten voor de leden, bijv. een museum, kasteel enz. Twee maal per jaar wordt een lezing gehouden over een onderwerp dat verband houdt met de geschiedenis van Diepenheim. Verder worden er gedurende het jaar exposities, open huis en andere bijeenkomsten gehouden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ondersteunende diensten van deze werkgroep. 

Medewerkers fotoarchief

Deze groep verzorgt het fotoarchief en brengt de gescande foto’s in op de website. Op dit moment telt het bestand reeds meer dan 5.000 foto’s. Zie de link Beeldbank, linksboven aan deze pagina.

Krantenknipselgroep:

Medewerkers van deze werkgroep bezoeken regelmatig het archief van Dagblad Tubantia om berichten over Diepenheim te scannen. Kopieën hiervan worden in mappen bewaard. De index van deze knipsels wordt op naam of gebeurtenis op de website geplaatst. Zie de link Beeldbank, linksboven aan deze pagina.

Boerderijgroep:

Deze groep onderzoekt de historie van bestaande of inmiddels verdwenen panden. Voornamelijk boerderijen in het buitengebied, maar ook panden in het Stedeke zelf. Van de bewoners en eigenaren worden gegevens verzameld en gerubriceerd. Inmiddels is er een bestand van meer dan 325 adressen.

GOS-groep:

Deze werkgroep houdt zich, samen met andere groepen uit de provincie , bezig met grensoverschrijdende streektaal.

Redactiecommissie:

De redactiecommissie verzorgt de inhoud en opmaak van ons drie maal per jaar verschijnend boekje met wetenswaardigheden en verhalen over de historie van Diepenheim.

Openingstijden locatie:

Openstelling Maalderij in het Cultuurcentrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8, 7478 AG te Diepenheim:

Iedere dinsdag- en donderdagmorgen van 9.00 – 12.00 uur.

Elke woensdagavond van 19.30 – 21.30 uur.

Foto van de maand december 2018

Spreuk van de maand

A'j 't geeld d'r veur hebt,
kö'j röstig dom blievn.