Nieuws
Old Deep'n

De Historische Vereniging Old Deep’n bestaat volgend jaar 25 jaar. Een jubileum dat we als bestuur natuurlijk niet zo maar voorbij kunnen laten gaan. Op de ledenvergadering in maart heb ik daar al enige aandacht aan besteed. De jaarlijkse excursie krijgt een bijzonder tintje en er is een jubileumavond gepland in oktober, de maand van oprichting van onze vereniging in 1994.

We hebben het plan opgevat om in het kader van ons jubileum een drietal attributen uit ons bezit te laten restaureren: de nachtwakershoorn, de stadstrom en de viool van Alex Polak.

 

Expositie schilderijen en ansichtkaarten

 

Schilderijen van Jan Bannink en Gerard J. Bosch

 

Eind april, begin mei gaan we weer een expositie organiseren in het Ottenhuis. Het wordt een bijzondere expositie met schilderijen van Gerard J. Bosch en van Jan Bannink. Beiden hebben in de vorige eeuw prachtige Diepenheimse taferelen geschilderd. Van beiden hebben we een schilderij hangen in de Maalderij. Velen van u kennen de schilderijen van Jan Bannink, hoe vaak heeft hij niet een schilderij van watermolen den Haller gemaakt?

Deze expositie gaan we samen met de molenaars organiseren, want ook zij hebben een jubileumjaar: de eerste vermelding van watermolen den Haller was in 1169, volgend jaar dus precies 850 jaar geleden.

 

Onze vraag:

Hebt u een schilderij van Jan Bannink of van Gerard J. Bosch in bezit en zou u die beschikbaar willen stellen voor onze expositie?

We vragen u in dat geval contact op te nemen met één van onze bestuursleden of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Ansichtkaarten van Herman Bruil

 

De familie van, de in 2017 overleden, Herman Bruil heeft haar medewerking toegezegd voor een expositie van een deel van zijn enorme collectie ansichtkaarten over Diepenheim. Het is in ons Stedeke algemeen bekend dat Herman een verwoed verzamelaar was van alles wat met Diepenheim te maken had. Zijn verzameling ansichtkaarten is uniek voor Diepenheim. We zijn erg blij dat we een deel van zijn collectie tijdens onze expositie aan u mogen laten zien.

Van 4 t/m 10 mei 2017 in het Ottenhuis

De razendsnelle veranderingen na de Tweede Wereldoorlog van het boerenleven hebben hun sporen nagelaten. Alles moest sneller, groter en efficiënter. Dat had grote gevolgen voor het landschap en het boerenerf, maar ook voor het  boerengezin. Een ware revolutie in de boerenstand, die vaak zwijgend werd ondergaan. Het Historisch Centrum Overijssel, de IJsselacademie en museum Twentse Welle hebben de getuigenissen van deze stille revolutie op het platteland middels een expositie vastgelegd. In de expositie gaat u virtueel op bezoek bij de boer in de keuken en hoort u verhalen van boeren in Overijssel

 

Hendrik Kremers (Sonderveld) vervoert melk naar de fabriek in Goor (foto 1971)

 

Van donderdag 4 mei t/m woensdag 10 mei 2017, dagelijks van 10 – 17 uur, is deze expositie te zien in het Ottenhuis aan de Raadhuisstraat in Diepenheim..

 

Samenwerking met de Stedeker Daansers

Speciaal voor deze tentoonstelling hebben Geert Jan Bittink en Tonnie Vehof filmopnames gemaakt waarin ze de veranderingen op een aantal Diepenheimse boerenbedrijven laten zien.

De Historische Vereniging Old Deep’n heeft, in samenwerking met de Stedeker Daansers, de expositie uitgebreid met een foto-expositie en met diverse krantenartikelen en attributen die herinneren aan het boerenleven van vroeger. Op zondag 7 mei, tijdens de Heerlijcke Markt, zullen de Stedeker Daansers, de Stedeker Krummels en de Appeltjes van Oranje meerdere keren optreden en houden ze hun bijzondere kledingshow. De expositie en de optredens (om 13.00 en om 15.00 uur) zijn gratis te bezichtigen.

Lezing over Twentse Erven op woensdagavond 3 mei.

De opening van de expositie zal plaats vinden op woensdag 3 mei om 19.00 uur.
Aansluitend is er om 20.00 uur een lezing van Diederik Roeterdink van Maarkels Landschap over erf en bouw, landschap en bewoners van de Twentse Erven.
De lezing vindt plaats in Cultuurcentrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8 in Diepenheim. Voor iedereen toegankelijk, aanvang 20.00 uur en de entree is gratis.

De Historische Vereniging Old Deep’n organiseert op woensdag 26 oktober een dialectavond.  Onder leiding van streektaalconsulent Harry Nijhuis komen allerlei aspecten uit ons dialect aan de orde: de kenmerkende vijf klinkers ö (pröttel), ä (läpke), oa (proaten), öa (nöalen) en ea (leazan) en de onderkoelde Twentse uitspraken (’t geet wa, wie kiekt nog wa efkes). Begrijpt een toerist ons als we  vragen of hij “good te passe” is?

We testen ook de kennis van het Twents van onze bezoekers, voor de winnaar is er een leuk Deeps prieske.

Old Deep’n is bliej dat noaber André Manuel efkes langs kömp um ons oet te legg’n woarumme “nun goeien noaber better is dan nun verre kieker”.

Leden en donateurs van Old Deep’n hebben gratis toegang, andere belangstellenden betalen €  3,00 entree.

Woensdag 26 oktober, aanvang 20.00 uur in Cultuurcentrum Herberg de Pol. 

Op maandag 26 september houdt Benny Brummelhuis uit Hengevelde in het Lammershoes in Markvelde een lezing over de Schipbeek. Hij begint aan de hand van oude kaarten over de ontstaansgeschiedenis van de Schipbeek. Daarna worden o.a. de sluizen met het omloopkanaal, het molenpand en enkele voorden en vonders besproken. Ook is er aandacht voor een brug die helemaal geen brug bleek te zijn. De Nieuwe Sluis en de Markveldse watermolen komen aan bod en het Steenmorshuis en het Beekhuis. Interessant voor iedereen die iets meer wil weten over de Schipbeek en over de geschiedenis van Markvelde.

De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Old Deep’n en Markvelds Belang. Plaats: Lammershoes aan de Oude Deldensestraat, aanvang 20.00 uur en de entree is gratis.

De Historische Vereniging Old Deep’n houdt zondag 3 april Open Huis. De Maalderij in het Cultuurcentrum is dan geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Een mooie gelegenheid voor iedereen die geïnteresseerd is in het archief van Old Deep’n om daar eens rustig een kijkje te nemen. Natuurlijk kun je er rondneuzen in het fotoarchief, maar ook krantenknipsels uit de 20e eeuw blijken voor veel Diepenheimers interessant te kunnen zijn. Old Deep’n heeft veel kopieën van documenten en van geboorte-, huwelijk- en overlijdensaktes. Er is een bibliotheek met meer dan 450 boeken. De boeken die door Old Deep’n zijn uitgegeven liggen ter inzage en zijn uiteraard te koop. Van Het einde van de Marke Diepenheim en De Heerlijkheid Diepenheim is een nieuwe oplage verschenen. Van De Canon van Diepenheim is nog een beperkte voorraad aanwezig.

Bijzonder is de doorlopende presentatie van een veertigtal foto’s en ansichtkaarten uit het archief die een historisch beeld geven van de Grotestraat en de Goorseweg,  van de Johanneskerk tot de Nijenhuizerlaan!

 

Het Open Huis van Old Deep’n valt samen met de Heerlijcke Markt.

Op woensdag 6 april organiseert de Historische Vereniging Old Deep’n een lezing voor leden, donateurs en belangstellenden. Deze lezing, over de rechten en plichten van de horige boeren onder de Twentse landsheerlijke hoven, wordt verzorgd door mr. René Rorink. Hij is een deskundige op dit gebied. Van zijn hand verscheen het boek “Verbonden door de echte”. De betekenis van “de echte” en van de hofdag komen aan de orde, evenals de optekening van de Twentse Hofrechten en de toevoeging van Hof Kagelink uit Diepenheim als hoofdhof in Twente. Door het aanhalen van opmerkelijke feiten en bijzondere gebeurtenissen uit het dagelijkse leven van de hofhorigen en de hofheer, weet de heer Rorink er een boeiend verhaal van te maken.

Woensdag 6 april in Cultuurcentrum Herberg de Pol, aanvang 20.00 uur.

Leden en donateurs hebben gratis toegang, andere belangstellenden betalen € 3,00 entree.

De voorjaarslezing van Old Deep’n staat geheel in het teken van 4 en 5 mei. Op woensdag 22 april houdt de uit Delden afkomstige Herman Beumer een lezing over de oorlogsjaren in Diepenheim en over de bevrijding op 1 april 1945. Hij heeft veel beeldmateriaal verzameld en weet interessante details te vertellen over de laatste dagen voor de bevrijding. Ook de hevige strijd langs het Twentekanaal komt uitvoerig aan de orde. Dhr. Beumer weet uit ervaring hoe betrokken de toehoorders bij dit onderwerp kunnen zijn. Ongetwijfeld zullen er ook nu weer inwoners zijn, die door middel van aanvullende verhalen, deze lezing tot een bijzondere avond maken.

Woensdag 22 april, Cultuurcentrum Herberg de Pol, aanvang 20.00 uur.

Voor leden en donateurs is de entree gratis, andere belangstellenden betalen € 2,50.

Heerlijkheid en Stedeke Deep’n
in de Middeleeuwen

Moet Diepenheim in 2029 opnieuw feest gaan vieren omdat het dan 650 jaar geleden is dat er stadsrecht is verkregen? Of moet er zelfs al eerder feest worden gevierd? De Enschedese historicus Dick Schlüter zal in zijn voordracht nader ingaan op de vraag hoe de stedelijke ontwikkeling van Diepenheim waarschijnlijk is verlopen. Ook de heerlijkheid en interessante historische persoonlijkheden als graaf Otto I van Dalen (zoon van Hendrik en Regenwice) en zijn vrouw Richarda, gravin van Diepenheim zullen onder de aandacht worden gebracht. Schlüter wil verschillende tippen van de Middeleeuwse sluier oplichten. Naar zijn mening is de Middeleeuwse historie van Diepenheim mede door verschillende bronnen die bewaard zijn gebleven minder `duister’ dan van andere steden in Twente. De stadsrechtverlening aan andere nederzettingen in Twente geeft ook indirect informatie over Diepenheim. Voor veel steden zijn de verleende stadsrechten reden om eeuwen later feest te vieren. Wanneer kan Diepenheim het jubileum als `stedeke’ gaan omlijsten met een feest? Schlüter zal proberen op onderbouwde wijze daar een antwoord op te geven. Bij zijn voordracht maakt hij gebruik van een power point met historisch kaartmateriaal en prachtige beelden.

Woensdag 28 oktober, aanvang 20.00 uur in Cultuurcentrum Herberg de Pol aan de  Raadhuisstraat 8 in Diepenheim. Leden en donateurs gratis toegang, andere belangstellenden betalen € 3,00 entree.

 

Geachte leden en donateurs

Dankzij de welwillende medewerking van de bewoners/eigenaren van kasteel Nijenhuis, hebben we deze interessante activiteit inmiddels voor de vierde keer op het programma staan. Speciaal voor leden en donateurs van de Historische Vereniging Old Deep’n verzorgt de familie Schimmelpenninck een rondleiding door het museale gedeelte van het kasteel en door de prachtige tuinen.

Datum:         zaterdag 19 september 2015 

Tijd:              aanvang 10.30 uur, einde plm. 12.30 uur

Kosten:         voor leden € 5,-- , voor donateurs €  7,50 per persoon

 


Het Nijenhuis anno 1827

Aangezien er per zaterdag maximaal 30 personen deel kunnen nemen, werken we met een intekenlijst (plaatsing op volgorde). Aanmelden kan bij ons bestuurslid mevrouw Gerrie Bos, via het telefoonnummer 351597 of via haar e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Zij zal u vervolgens meedelen of u geplaatst bent.

Betalen graag aan onze penningmeester, voor aanvang van de rondleiding tijdens een kop koffie of thee in de oude keuken in het souterrain.

De toegang tot het museale gedeelte is via de brug aan de zijkant van het huis, te bereiken via het pad langs het water achter het rechter bouwhuis. Daar achter de timmerwerkplaats kunt u eventueel ook uw auto of fiets parkeren.

Ongetwijfeld opnieuw een interessante morgen!

 

 

Beste leden,

Wij nodigen u hierbij uit voor onze jaarlijkse excursie op zaterdag 30 mei.

Dit keer gaan we naar Oldenzaal, een stad met een rijke historie. En zowel voor Diepenheim als voor Oldenzaal heeft het jaartal 1597 nog steeds een historische betekenis. Nadat prins Maurits enkele dagen in Diepenheim had gebivakkeerd, trok het leger verder om op 22 oktober ook Oldenzaal van de Spanjaarden te bevrijden! Hoe de overwegend katholieke bevolking van Oldenzaal daar over dacht zal tijdens onze excursie duidelijk worden!

Het programma ziet er als volgt uit:

We verzamelen om 9.00 uur bij Herberg de Pol.

Per auto reizen we naar Oldenzaal. Na een kop koffie met krentenwegge beginnen we ons bezoek met een rondleiding in de Sint Plechelmusbasiliek met de prachtige  schatkamer. Aansluitend is er een stadswandeling met een gids van de Historische Werkgroep Oldenzaal. Zij zal ons vertellen over de rijke geschiedenis van deze vestingstad.

Rond half een is het dan tijd voor een gezellige lunch. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Palthe-Huis. In deze statige patriciërswoning bevindt zich het stadsmuseum van Oldenzaal met o.a. meerdere authentiek ingerichte stijlkamers en de bekende “stoel van Huttenkloas” , de dwangstoel die in 1775 gebruikt werd bij de terechtstelling van Huttenkloas. Natuurlijk onderbreken we “de lange terugweg” nog even voor een afsluitend drankje. Rond vijf uur zijn we dan weer terug in Diepenheim.

De kosten bedragen € 17,50 per deelnemer, inclusief koffie met krentenwegge bij aankomst, bezoek Plechelmusbasiliek, stadswandeling, lunch, bezoek Palthehuis, reiskosten en consumptie op de terugweg. Partners die geen lid zijn van onze vereniging betalen € 22,50. De totale kosten worden aangevuld met een bijdrage uit de kas van de vereniging.

U kunt zich opgeven t/m dinsdag 26 mei bij Jan Vruwink, via telefoonnummer   0547-351367  of 0620474641 of per e-mailDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (graag melden wanneer u in het bezit bent van een museumjaarkaart)

We hopen dat ook dit jaar weer velen mee zullen gaan.

De expositie die de Historische Vereniging Old Deep’n in samenwerking met Vrouwen van Nu organiseerde over de oorlogsjaren heeft veel positieve reacties opgeleverd. Maar liefst 700 bezoekers hebben van 1 t/m 5 mei een bezoek gebracht aan het Ottenhuis. Daar werd op een overzichtelijke manier een beeld gegeven van het wel en wee van de Diepenheimse bevolking in die heftige periode. Voor sommigen riep het emotionele herinneringen op, voor de jongeren was het historie die duidelijk maakte hoe we onze vrijheid moeten koesteren. Ook de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van basisschool Stedeke hebben met hun leerkrachten de expositie bezocht. Ze waren duidelijk  onder de indruk van dit stukje historie van hun woonplaats.

De expositie vormde een onderdeel van de aandacht die Old Deep’n heeft besteed aan de viering van het 70-jarig Bevrijdingsfeest. In april was er een lezing over de oorlogsperiode en de bevrijding op 1 april 1945. Eind april was het Beukske van Old Deep’n, de periodiek die drie maal per jaar verschijnt, geheel gewijd aan de oorlogsjaren in Diepenheim.

Op 30 mei is er voor de leden van Old Deep’n een excursie naar Oldenzaal en op 19 september is er voor leden en donateurs weer een rondleiding in het museale deel van kasteel Nijenhuis.
Beste leden, donateurs en belangstellenden,  

Hierbij nodigen wij u uit voor de najaarslezing over

Verleden en heden van Erve Bonkert in Markvelde
door Miranda Diependaal  

woensdag 22 oktober 2014, aanvang 20.00 uur
bij de Woeste Wieven op Erve Bonkert
Deldensestraat 11(vanaf school Markvelde 500 m. richting Hengevelde)

 

Erve Bonkert, een eeuwenoude kloosterboerderij met een verhaal.

De oude boerderij met bijgebouwen op Erve Bonkert is weer bruisend en vitaal. En dat terwijl de hoeve al ruim 1000 jaar op deze plek staat. Het hoorde lange tijd bij het Cisterciënzer klooster Ter Hunnepe bij Deventer. In 1273 kreeg het convent eigendomsrechten over een flink aantal boerenhoeves en een eigen watermolen in de regio. Daarme werd het klooster een van de belangrijkste grootgrondbezitters in Markvelde.

Deze oude hoeve is door de “woeste wieven” geheel gerestaureerd, met oog voor historie en details. Er worden workshops gegeven en de grote schuur is omgetoverd tot een ruimte voor concerten en theater. Gasten kunnen er overnachten in landelijke boerderijkamers.

Een lezing over deze historische plek in Markvelde als tegenprestatie voor een drietal ingelijste foto’s, dat was de deal die het bestuur heeft gemaakt met de Woeste Wieven van Erve Bonkert.

De toegang is gratis voor leden en donateurs. Andere belangstellenden betalen €  2,50. Dat is inclusief een kop koffie met iets lekkers dat de bezoekers wordt aangeboden. Blijken die Woeste Wieven toch twee alleraardigste vrouwen te zijn, die het hun gasten graag naar de zin maken!

Met een vriendelijke groet,

bestuur en evenementencommissie van Old Deep’n.

 

De Historische Vereniging Old Deep’n gaat medewerking verlenen aan een Diepenheims herdenkingsprogramma op 5 mei 2015.

Wij organiseren een expositie over Herinneringen aan de 2e wereldoorlog en aan onze bevrijding.

Daarvoor vragen we de inwoners van Diepenheim om attributen, krantenartikelen, foto’s etc. uit de periode 1940 – 1945 of over de herdenkingsfeesten die later werden gehouden, aan ons te leen te geven ten behoeve van deze expositie.

Mocht u een bijdrage kunnen leveren, neem dan svp contact op met één van onze (bestuurs)leden of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op vrijdag 23 mei is door de voorzitter van de Historische Vereniging Old Deep’n het eerste exemplaar uitgereikt van het boek over de canon van Diepenheim. Of eigenlijk twee eerste exemplaren, want zowel aan de laatste burgemeester van de voormalige gemeente Diepenheim als aan de laatste molenaar van de maalderij (het nieuwe onderkomen van de vereniging) werd het nieuwe boek overhandigd. Voorzitter Herman Haan gaf in zijn toespraak aan dat een boek over de geschiedenis van Diepenheim met recht overhandigd mocht worden aan de laatste burgemeester, mevrouw E. Blaak-Schuitevoerder. Door het tweede exemplaar te overhandigen aan de laatste molenaar Gerrit Hofhuis maakte de voorzitter duidelijk dat vanaf nu de Maalderij en Old Deep’n erg nauw met elkaar zijn verbonden.

 

Met het verschijnen van dit boek is de taak die de canoncommissie van de Historische Vereniging Old Deep’n  zich had gesteld volbracht. In vijfentwintig vensters worden hoogtepunten uit het verleden van Diepenheim belicht en krijgen belangrijke sociale, politieke, economische en culturele facetten de aandacht.

De canon van Diepenheim is ontstaan als onderdeel van het canonproject in Overijssel. Op initiatief van de IJsselacademie werden meer dan dertig canons geschreven en vervolgens digitaal gepubliceerd. Een aantal, waaronder de canon van Hof van Twente, aangevuld met een speciale leerlingenversie.

In navolging van het boek over de canon van Hof van Twente heeft het bestuur van Old Deep’n het initiatief genomen ook de canon van Diepenheim in boekvorm uit te geven. Met financiële steun van het Cogas Cultuurfonds werd realisatie mogelijk.

Dit boek zal ongetwijfeld weer een bijdrage leveren aan één van de doelstellingen van Old Deep’n: de geschiedenis van Diepenheim toegankelijk maken voor een breed publiek. De opening van het nieuwe onderkomen in de voormalige maalderij, onderdeel van Cultureel Centrum Herberg de Pol, was een uitstekende gelegenheid om dit boek aan de Diepenheimers te presenteren.

Het boek Canon Diepenheim is voor € 10,- te koop in het Cultuurcentrum Herberg de Pol, zowel in de maalderij bij Old Deep’n, als ook in de winkel in de foyer.